Știai că 45% din populația țării poartă ochelari de vedere? Mai mult, cele mai recente studii arată că peste 99% dintre oameni vor purta ochelari de vedere după vârsta de 40 de ani.
Aceste statistici ne arată că ochelarii de vedere devin o normalitate și că problemele asociate ochilor devin mai frecvente și mai întâlnite odată cu înaintarea în vârstă.
Doctorii oftalmologi avertizează că aceste probleme trebuie depistate din timp util. Așa cum se întâmplă în general cu prevenția, este mai ușor să tratezi în stadiul incipient. De aceea, se recomandă insistent controlul periodic al vederii.
Foarte important este faptul că acest control nu se realizează atunci când apar simptome. Problemele oculare nu vin cu dureri și, de multe ori, prezența simptomelor poate însemna că gravitatea a crescut considerabil.
Într-o lume în care telefonul este un accesoriu intim, iar ecranele fac parte din viața de zi cu zi, vederea are de suferit. Chiar și așa, riscul de a avea o afecțiune oculară nu se aplică doar celor care lucrează în fața unui calculator. Aceste afecțiuni sunt influențate de vârstă, de stilul de viață adoptat și de predispoziția genetică.
Ce trebuie să știi înainte de controlul oftalmologic
Ochii tăi pot avea probleme, cu toate că tu nu simți asta. De aceea, oftalmologii recomandă controlul periodic, chiar dacă simți că vezi perfect și nu există factori deranjanți.
Astfel, afecțiunile de vedere minore vor fi descoperite și tratate la timp, evitând probleme grave. Dacă lucrezi în domeniul IT, de acasă, sau petreci mult timp la calculator, controlul oftalmologic ar trebui să aibă o frecvență de 2 ori pe an.
Examinarea oftalmologică descoperă bolile care au potențial de orbire sau chiar anomaliile cerebrale. Primul examen se face la naștere, urmând ca celelalte să fie realizate periodic. La vârstele mature, controalele au loc mai des, deoarece pot apărea boli precum glaucomul sau cataracta.
Controlul oftalmologic începe printr-un dialog în care se stabilește atât istoricul familial cât și personal. Examinarea constă în testarea acuității vizuale, evaluarea poziției și mișcării globilor oculari, examenul biomicroscopic, măsurarea tensiunii oculare și examenul fundului de ochi.
Când ai nevoie de ochelari de vedere?
Așa cum stabilisem inițial, este important ca examinarea oftalmologică să aibă loc înainte de apariția unor simptome. Totuși, uite care sunt semnele care nu trebuie trecute cu vederea.
Vederea încețoșată. Atunci când te confrunți frecvent cu această problemă, cere sfatul oftalmologului și programează-te pentru un consult. Este posibil, totuși, ca acest simptom să apară ca urmare a oboselii. Însă în acest caz, frecvența lui este foarte scăzută și nu cauzează disconfort îndelungat.
Probleme atunci când citești. Cele mai multe persoane cu vârsta peste 40 de ani se confruntă cu probleme ale focalizării la citit. Prezbiopia este capacitatea redusă de a vedea de aproape, care apare atunci când citești, scrii sau te uiți pe telefon. În cazul acestei probleme ai nevoie de ochelari de vedere pentru citit.
Îți simți ochii obosiți în mod frecvent. Dacă ai o afecțiune oculară, ochii vor depune un efort suplimentar pentru a focaliza. Vor deveni obosiți, vei simți disconfort, uscăciune și nevoia constantă de a clipi și freca pleoapele.
Dacă disconfortul și simptomele sunt persistente, mergi la oftalmolog. Este posibil să suferi de miopie (dificultăți în distingerea obiectelor aflate la distanță). Miopia nu se tratează, dar cu ajutorul ochelarilor de vedere potriviți ție este ținută cu succes sub control.
Dureri de cap. Sunt printre cele mai ignorate, dar comune simptome în cazul problemelor ochilor. Durerile de cap sunt cauza efortului pe care îl depui ca să focalizezi și să vezi clar. Ele nu dispar decât atunci când rezolvi problema oculară pe care o ai. Deseori, durerile sunt concentrate și în jurul ochilor.
Cum te poate ajuta o pereche de ochelari de vedere
După ce ai descoperit afecțiunea de care suferi, poți să controlezi efectele ei asupra ta. Chiar dacă problemele nu dispar, ochelarii corectează vederea și te vei putea bucura din nou de viața normală.
Vei putea lucra și sta în fața ecranelor fără să mai ai probleme de vedere. Este esențial să mergi la un consult ca să descoperi ce probleme ai și care este soluția potrivită pentru tine.
La Optik Tataru ai parte de consultații oftalmologice sau optometrice făcute de unii dintre cei mai buni medici și optometriști din regiune. Patologiile de la nivelul ochilor nu pot fi ignorate. Programează-te online, rapid, fără să faci alte drumuri inutile, pe site: https://www.optiktataru.ro/programare-consultatie