fbpx
cabinet oftalmologic optik tataru

Cabinet oftalmologic – lentile de contact sau ochelari de vedere?

Dacă în urma unui consult la un cabinet oftalmologic ai descoperit vicii de refracție, soluțiile pe care le ai la îndemână sunt numeroase.

De la rame de diferite forme și culori până la lentile de contact și chiar operații chirurgicale, în unele cazuri, patologiile oculare cunosc astăzi soluții modernee. Soluții care au fost testate de-a lungul timpului și demonstrate a fi eficiente.

Totuși, faptul că există atât de multe soluții presupune o alegere mai dificilă și, poate, o responsabilitate mai mare. 

La momentul actual, cei mai mulți oameni cântăresc atent opțiunile înainte de a alege ochelari de vedere sau lentile de contact. 

Ca să cunoști toate variabilele care pot să influențeze decizia asta, în articol găsești un ghid util în care vei afla:

  1. Care sunt asemănările dintre lentilele de contact și ochelarii de vedere;
  2. Cum este diferită rețeta de ochelari față de cea de lentile;
  3. Avantajele și dezavantajele lentilelor de contact;
  4. Avantajele și dezavantajele ochelarilor de vedere;
  5. Ce factori să iei în considerare atunci când faci alegerea.

Care sunt asemănările dintre lentilele de contact și ochelarii de vedere – Cabinet oftalmologic

Atât ochelarii de vedere cât și lentilele de contact sunt metode de corectare a patologiilor oculare sau a erorilor de refracție. Precum miopia, presbiopia, astigmatismul sau hipermetropia.

Motivul pentru care ochelarii de vedere sunt mai siguri este că nu ating ochii. Astfel, riscul să apară infecții scade considerabil. În schimb, purtarea lentilelor de contact pentru perioade lungi de timp, fără să fie îndepărtate, poate crește riscul de infecție oculară.

În plus, așa cum probabil știi, lentilele de contact necesită atenție deosebită și îngrijire minuțioasă. 

Cum este diferită rețeta de ochelari față de cea de lentile

Pentru că lentilele de contact sunt poziționate direct pe ochi, rețeta aferentă acestora este diferită de rețeta pentru ochelarii de vedere. 

În cazul în care vrei să porți atât lentile cât și ochelari, vei primi două rețete diferite. Nu este nevoie de două examinări separate, pentru că oftalmologul poate scrie prescripția pentru ambele în timpul unui singur examen oftalmologic. Suplimentar, în cadrul consultului se măsoară curbura ochiului, pentru ca lentilele să se potrivească corect. 

În orice caz, prescripțiile trebuie reînnoite regulat la medicul oftalmolog. Însă cei care poartă lentile vor avea nevoie de controale oftalmologice mai dese, anuale sau de 2 ori pe an. Cei care poartă ochelari de vedere nu au nevoie să revină mai des pentru un consult. 

Cei mai mulți pacienți aleg să poarte ochelari de vedere, pentru că alegerile sunt mai variate. Poți să optezi pentru o mulțime de modele de rame, culori, forme sau mărimi care să completeze aspectul tău.

În cabinetele oftalmologice Optik Tataru ai peste 1000 de modele de rame de ochelari din care să alegi. Mai mult, ochelarii sunt customizați în funcție de preferințele tale și când vine vorba de ramă, culoare sau funcții suplimentare, precum protecția solară sau protecția pentru calculator. 

În cazul lentilelor de contact, alegerile sunt mai restrânse. Poți opta pentru lentile moi sau dure, zilnice sau cu purtare prelungită, chiar și faimoasele lentile colorate. 

Cea mai mare parte a purtătorilor de lentile le aleg pe cele moi. Totuși, medicul oftalmolog îți recomandă un anumit tip de lentilă, în funcție de patologia oculară pe care o ai. Spre exemplu, în cazul astigmatismului sunt mai indicate lentilele dure, pentru că pot să corecteze neregularitatile corneei și oferă o vedere clară.

Avantajele și dezavantajele lentilelor de contact – cabinet oftalmologic

Majoritatea oamenilor aleg lentilele de contact pentru că nu modifică în nici un fel aspectul fizic. Sunt confortabile de purtat și îndepărtat, iar durata de acomodare este mică. În plus, lentilele sunt o alegere bună dacă faci sport mai des sau alte activități în aer liber. 

Lentilele trebuie purtate conform recomandărilor date de medic sau optometrist, însă nu mai multe decât perioada dată de producător. Este indicat să îndepărtezi lentilele seara și să le cureți cu o soluție specială.

Față de ochelarii de vedere, lentilele de contact nu afectează sau îngustează vederea periferică.  În cazul în care ai nevoie, poți să optezi și pentru lentile cu protecție UV. 

În schimb, o bună parte dintre purtătorii de lentile dezvoltă infecții oculare cauzate de îngrijirea incorectă. Igiena precară mai poate cauza și iritații sau inflamații la nivelul ochiului.

Dacă alegi să porți lentile de contact, atunci e indicat să mergi mai des la un cabinet oftalmologic pentru control și reînnoirea rețetei. 

Avantajele și dezavantajele ochelarilor de vedere

Majoritatea celor care au probleme cu ochii aleg să poarte ochelari de vedere. Sunt o modalitate rapidă, comodă și accesibilă de a corecta problemele oculare. Nu e nevoie să-ți atingi ochii, astfel că riscul apariției infecțiilor oculare este considerabil mai scăzut. 

În plus, ochelarii sunt mai ușor de întreținut, pentru că nu necesită curățare frecventă ca în cazul lentilelor. Chiar dacă modifică aspectul, ochelarii de vedere sunt și un accesoriu care îl completează armonios. Mai ales că poți alege din atât de multe modele și culori care să te reprezinte.

Ochelarii de vedere pot avea și protecție împotriva razelor UV sau împotriva luminii albastre a calculatorului.

Față de lentilele de contact, ochelarii de vedere afectează vederea periferică. Mai mult, îngreunează activitățile sportive și sunt mai ușor de pierdut sau de deteriorat. 

Ce factori să iei în considerare atunci când faci alegerea

Dacă te gândești să alegi între ochelari de vedere și lentile de contact, primul pas este să ceri sfatul medicului oftalmolog. El va ști exact ce soluție este potrivită pentru problema pe care o ai. În cazul în care alegerea este complet în mâinile tale, ia în considerare stilul de viață pe care îl ai, confortul și costurile. 

Dacă ești o persoană activă și obișnuiești să faci des sport, probabil te vei înțelege mai bine cu lentilele de contact. Dacă timpul nu e de partea ta și obișnuiești să fii pe grabă atât acasă cât și la birou, e posibil ca îngrijirea lentilelor să-ți dea bătăi de cap.

Lentilele sunt o alegere bună în cazul în care purtarea ochelarilor nu te încântă și alterează imaginea de sine. În general, ochelarii de vedere sunt o alegere mai comodă, plus că sunt mai ușor de purtat și mai accesibili. 

Dacă nu știi exact care este alegerea potrivită, poți oricând să alternezi ochelarii de vedere cu lentilele de contact. Așa, te bucuri de flexibilitate în toate ariile vieții tale.

Indiferent că alegi lentile de contact sau ochelari de vedere, la cabinetul oftalmologic Optik Tataru ai peste 1.000 de posibilități. Pentru că nu e cazul să faci compromisuri la preferințele tale, în locațiile noastre găsești modele și culori variate. Astfel încât sigur vei găsi rama care să se potrivească stilului tău. 

În plus, datorită tehnologiilor inovatoare din atelierele noastre, tăiem și finisăm orice model de lentilă sau ramă. Asta, în aproximativ 48-72 de ore de la comanda ta. 

Ca să afli detalii suplimentare despre serviciile integrate disponibile în cabinetele oftalmologice Optik Tataru, te invităm să intri pe site – www.optiktataru.ro.

Dacă ești în căutarea unui consult oftalmologic sau optometric, programează-te pe site la ora și data aleasă de tine, în mai puțin de 1 minut: Programează-te pentru un consult oftalmologic

Dr. Tataru

Dr. Tataru

Dr. Tataru este pseudonimul sub care medicii specialiști oftalmologi și optometriștii Optik Tataru publică articole referitoare la sănătatea ochilor, oftalmologie sau ochelari de vedere.

Distribuie acest articol prietenilor tăi

Descoperă articole similare

PROGRAMARE OFTALMOLOGICĂ ONLINE

Evită cozile și timpul pierdut programându-te acum la o consultație oftalmologică

Programează-te acum la o consultație și profită de experiența noastră fără să aștepți la rând pentru consult sau 2 săptămâni după ochelari.

Programările au loc la ora stabilită, iar peste 85% din comenzile de ochelari sunt predate în 48 de ore.

programare consultatie oftalmologica