Efectuarea unui control oftalmologic este foarte important pentru copilul dumneavoastră!
Astfel, cel mai indicat ar fi ca examinările oftalmologice la copil să fie periodice. Prima, din experienţa specialiştilor, este necesară la vârsta de 6 luni.
Următoarea examinare, dacă la prima totul a fost foarte bine, ar trebui să fie făcută la vârsta de 3 ani. Următoarea, dacă totul este foarte bine, ar trebui să fie la începutul perioadei pregătitoare pentru începerea şcolii(6 ani).
Copiii cărora nu li se descoperă vicii de refracţie, ar trebui să se prezinte la medicul oftalmolog o dată la doi ani. Cei care deja sunt purtători de ochelari, pentru corectarea viciilor de refracţie, ar trebui să se prezinte la şase luni, cel mai târziu la un an.
Patologii care pot fi depistate la un control oftalmologic
Ambliopia reprezintă o afecţiune în care vederea nu se dezvoltă normal la unul dintre ochi. Are multiple cauze, şi de cele mai multe ori apare fără ca nici copilul nici părintele să sesizeze această situaţie. În lipsa tratamentului în mica copilărie, ambliopia nu se mai poate trata la o vârstă mai înaintată, iar ochiul ambliop rămâne cu un defect vizual permanent sau cu o tulburare a percepţiei spaţiale.
Strabismul – vederea încrucişată – este una din cauzele obişnuite de ambliopie şi trebuie tratat de îndată ce apare în aşa fel încât vederea şi legăturile dintre cei doi ochi să se dezvolte firesc.
Discromatopsia reprezintă capacitatea de a confunda culorile.
Pentru copil medicul oftalmolog examinează capacitatea de acomodare, percepţia spaţială şi simţul cromatic, ca pentru un adult.