fbpx
degenerescenta maculară

Degenerescenta maculară – Eye Protect System

S-a descoperit faptul că LUMINA ESTE ESENȚIALĂ, DAR POATE FI DĂUNĂTOARE PENTRU OCHI!

Lumina albastru-violet atinge țesuturile posterioare ale ochiului, în special ale retinei. Efectele sale nocive se acumulează de-a lungul vieții. Acesta este unul dintre factorii care contribuie la debutul AMD (degenerescenta maculară).

Ce este degenerescenta maculară

Degenerescenta maculară este o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zonă mică aflată în partea posterioară a globului ocular.

Macula are rol în vederea culorilor şi detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrală.
Vederea centrală este necesară în desfăşurarea unor activităţi ca cititul, condusul de autovehicule şi recunoaşterea persoanelor.

Întrucât degenerescenta maculară nu afectează şi vederea periferică, nu apare orbirea completă. Riscul de apariţie al degenerescentei maculare creşte pe măsură avansării în vârstă, începând cu 50 de ani.

Forme ale degenerescentei maculare

Există două forme de degenerescenta maculară. Ambele forme afectează doar un singur ochi, dar dacă boala apare la un ochi, în cele din urmă va apărea şi la celălalt.

Degenerescenta maculară uscată (nonexudativa) este cea mai frecventă formă (90% din cazuri). Apare treptat şi de cele mai multe ori nu produce pierderi severe de vedere. În această formă, celulele şi vasele de sânge din interiorul maculei se vor distruge şi vor produce depozite hipertrofice (drusen) în polul posterior al ochiului. Acest lucru produce leziuni la nivelul maculei şi îi afectează capacitatea de a transmite mesaje către creier. Vederea centrală devine treptat mai slabă sau din ce în ce mai înceţoşată.

Degenerescenta maculară umedă (exudativa) este mai puţin frecvenţă, doar în 10% din cazuri. Poate să producă leziuni permanente ale maculei în timpul câtorva luni sau chiar săptămâni.

Forma exudativa apare în cazurile în care există deja forma nonexudativa. Se vor forma vase de sânge de neoformaţie (anormale) care sunt fragile. Aceste vase sângerează producând distrugerea maculei.

De asemenea vor schimba poziţia normală a maculei, aflată în polul posterior al globului ocular, distrugând vederea centrală. Sursă: Sfatulmedicului.ro

Sfatul nostru, al specialiştilor în optică medicală, este de a nu neglija aceste informaţii, afecţiunile oculare datorate neglijării vederii putând fi, de cele mai multe ori, IREVERSIBILE.

Se investeşte foarte mult în cercetare, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţilor lentilelor aeriene, atât în compoziţie cât şi în tratamente, astfel încât un singur tip de lentilă să acopere o plajă cât mai mare a necesitaţilor vizuale ale fiecărui pacient.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să vă întâlniţi cu specialiştii OPTIK TĂTARU!

Dr. Tataru

Dr. Tataru

Dr. Tataru este pseudonimul sub care medicii specialiști oftalmologi și optometriștii Optik Tataru publică articole referitoare la sănătatea ochilor, oftalmologie sau ochelari de vedere.

Distribuie acest articol prietenilor tăi

Descoperă articole similare

PROGRAMARE OFTALMOLOGICĂ ONLINE

Evită cozile și timpul pierdut programându-te acum la o consultație oftalmologică

Programează-te acum la o consultație și profită de experiența noastră fără să aștepți la rând pentru consult sau 2 săptămâni după ochelari.

Programările au loc la ora stabilită, iar peste 85% din comenzile de ochelari sunt predate în 48 de ore.

programare consultatie oftalmologica