fbpx
lentile progresive lentile degresive optik tataru

Lentile progresive vs. lentile degresive. Cum să le alegi pe cele potrivite activității tale

Ți se întâmplă să stai încordat la calculator sau să fii nevoit să te apropii de ecran ca să lucrezi? Dacă este dificil să-ți ajustezi punctul de focalizare, ai nevoie de lentile progresive sau de lentile degresive. 

Cu toate că vezi bine în general, atunci când te așezi la calculator, te apleci peste birou, ca să ajungi aproape de ecran. De multe ori faci asta fără a îți da seama. Sau îți ajustezi poziția corpului în funcție de activitate pentru că simți că ochii tăi nu focalizează suficient de bine. Chiar și tranziția între focalizarea obiectelor apropiate și cele depărtate pare grea. 

Dacă te regăsești în cel puțin una dintre aceste situații, ai nevoie de un anumit tip de lentilă pentru a corecta afecțiunea. 

În funcție de dificultatea pe care o întâlnești și de tipul de activitate pe care îl desfășori, este posibil să ai nevoie de lentile progresive sau degresive. 

lentile progresive si lentile degresive

Alegerea lentilelor este bazată pe activitățile pe care le ai zilnic și cât de mult lucrezi în fața unui calculator.

Află diferența dintre cele două tipuri de lentile și cum te ajută să vezi bine și confrotabil citind articolul. În acesta punctăm ce sunt lentilele progresive și degresive și când sunt recomandate de către medicul oftalmolog sau optometrist. 

Ce sunt lentilele progresive

Lentilele progresive sunt, practic, trei ochelari într-o singură pereche. Îți permit să vezi de aproape (să citești), de la o distanță medie (să lucrezi la calculator) sau de la o distanță mare (să conduci). Toate acestea fără să schimbi ochelarii. 

Lentilele progresive sunt numite și lentile multifocale, fiind un upgrade al lentilelor bifocale și trifocale. Dacă acestea din urmă au linii separatoare care marchează zona potrivită pentru o anumită activitate, nu este cazul celor progresive. Lentilele progresive arată și se simt perfect, ca și cum ar fi o lentilă monofocală. 

Cine folosește lentile progresive

Sunt necesare persoanelor care au semne de prezbiopie, o afecțiune întâlnită la majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 40 de ani.

Ochiul se acomodează dificil la vederea în prim-plan, iar utilizarea telefonului sau cititul devin frustrante și greu de bifat până la capăt. 

Lentilele progresive pot fi recomandate și copiilor, pentru a preveni apariția miopiei. 

Ele sunt utile dacă ai o viață activă. Dacă ai activități în interior cât și în exterior și ai nevoie ca modul de focalizare să se adapteze ușor la schimbări rapide.

lentile progresive si lentile degresive

Lentile progresive – beneficii

Vederea se simte natural. Cu lentilele bifocale sau trifocale, tranziția de la focalizarea aproape și departe se simte. Este ca un efort în plus pe care îl faci. Cu lentilele progresive, tranziția este una fină, neobservabilă și nederanjantă pentru ochi. 

Dacă ești la volan, te poți uita oricând în bord, la drum sau la indicatoare fără să observi tranziția între tipurile de focalizări. 

Atunci când citești sau te uiți la televizor, nu va trebui să stai într-o poziție incomodă ca să vezi mai bine, iar condusul este o plăcere când ai lentile progresive. În plus, ochelarii arată ca niște ochelari obișnuiți.

Totuși, adaptarea vederii la acest tip de lentile poate să dureze mai mult timp. Mai mult, sunt șanse ca lentilele progresive să nu-ți fie potrivite, mai ales dacă majoritatea zilei tale se petrece la calculator sau în interior.

Ce sunt lentilele degresive

Chiar dacă lentilele progresive permit să vezi aproape, departe și orice este între, pentru munca de birou sau din casă nu sunt cele potrivite și pot crea dificultăți. 

Lentilele degresive sunt mult mai potrivite în aceste situații statice, ele bazându-se pe vederea de aproape și intermediară.

Cine folosește lentile degresive

Le poți folosi ca să citești și să scrii, însă partea superioară a lentilei aproape că poate fi „construită” de tine, în funcție de distanța de lucru care ți se potrivește. 

Așadar, lentilele degresive sunt mai potrivite pentru interior, pentru activitățile zilnice de acasă, la birou sau pentru calculator. 

Sunt folosite de programatori și amatori de gaming. Sau de către cei care lucrează remote și o bună parte din activitatea lor se desfășoară online.

Lentilele degresive sunt și pentru persoanele care petrec mult timp în casă sau în alte spații interioare, unde este necesară vederea de aproape sau intermediară.

lentile progresive si lentile degresive

Lentile degresive: când sunt recomandate

Dacă ai un job remote sau lucrezi în fața unui calculator, s-ar putea ca lentilele degresive să fie cea mai bună soluție.

Ele sunt create pentru mediul tău de lucru, ținând cont de distanța dintre ochi și ecran. Cu aceste lentile nu vei fi nevoit să ajustezi poziția capului sau a corpului pentru a vedea mai bine. 

Așadar, vei sta comod pe scaunul de birou sau în timpul unui call. Nu va trebui să-ți forțezi privirea sau să muți ochelarii pe nas. În plus, vei avea o viață profesională mai relaxantă.  Acest lucru reduce oboseala și mâncărimea ochilor, contribuind la sporirea productivității.

lentile progresive si lentile degresive

Cum să alegi lentilele potrivite pentru tine

Ca să alegi lentilele potrivite pentru tine este necesar un consult oftalmologic. În funcție de stilul de viață pe care îl ai sau de activitățile pe care le desfășori, oftalmologul te va ghida prin întreg procesul. Astfel încât alegerea pe care o faci să fie 100% potrivită ție.

Dacă vei ține cont de indicațiile medicului, nu vei mai avea dificultăți la munca de birou, la citit sau la alte activități zilnice.  

Ca să afli ce tip de lentile îți pot ușura activitățile profesionale și personale, vino la un consult oftalmologic într-un cabinet Optik Tataru.

În funcție de activitatea ta, specialiștii Optik Tataru îți vor recomanda cea mai bună soluție. Ca să te programezi în doar 30 de secunde la un consult, intră pe https://www.optiktataru.ro/programare

Dr. Tataru

Dr. Tataru

Dr. Tataru este pseudonimul sub care medicii specialiști oftalmologi și optometriștii Optik Tataru publică articole referitoare la sănătatea ochilor, oftalmologie sau ochelari de vedere.

Distribuie acest articol prietenilor tăi

Descoperă articole similare

PROGRAMARE OFTALMOLOGICĂ ONLINE

Evită cozile și timpul pierdut programându-te acum la o consultație oftalmologică

Programează-te acum la o consultație și profită de experiența noastră fără să aștepți la rând pentru consult sau 2 săptămâni după ochelari.

Programările au loc la ora stabilită, iar peste 85% din comenzile de ochelari sunt predate în 48 de ore.

programare consultatie oftalmologica