fbpx

Oftalmologie: ce înseamnă și de ce este importantă pentru sănătatea ta

Dacă te întrebi ce înseamnă oftalmologie și cum poate fi importantă pentru sănătatea ta, în acest articol găsești răspunsuri care să-ți fie de folos. 

Oftalmologia este ramura care studiază structura și funcționarea ochilor, dar și bolile care afectează vederea. Cele mai multe dintre bolile ochilor nu dor și nu prezintă simptome. De asta, specialiștii insistă asupra mersului periodic la medicul oftalmolog.

Din păcate, statisticile în acest sens sunt îngrijorătoare. Cele mai recente studii realizate de Asociația Oftalmologilor la nivelul României arată că peste 51% dintre români poartă o formă de corecție a vederii. 

Mai mult, 52% dintre români nu merg la un control preventiv, iar 9% nu au ajuns niciodată la medic. Practic, jumătate din populația României neglijează sănătatea ochilor. Aceeași asociație arată că jumătate din populația întregii lumi va suferi de miopie până în 2050.

Statisticile îngrijorătoare arată că oamenii au nevoie să cunoască în detaliu ce este oftalmologia și cât de important este consultul oftalmologic. 

Ca oameni îți spunem că este bine să vezi. Problemele ochilor nu sunt nici ușoare, nici tratate rapid, mai ales dacă sunt în stadii avansate. De fapt, cele mai multe boli ale ochilor, dacă nu sunt tratate la timp, au consecințe ireparabile.

De aceea este important pentru tine să recunoști simptomele, dacă este cazul și să efectuezi periodic controlul oftalmologic. La fel ca în cazul oricărei alte boli, amânarea tratamentului sau prevenției face doar rău.

Oftalmologie – când începe prevenția

Sănătatea ochilor e la fel de importantă ca sănătatea oricărui alt organ. Atunci când realizezi că fără o vedere sănătoasă, viața ta nu mai e la fel, începi să conștientizezi importanța unui consult oftalmologic. 

Prevenția începe încă din copilărie. Medicii oftalmologi recomandă să duci copilul la control anual. Așa, în cazul în care este predispus la boli sau are o boală în fază incipientă, poate fi început tratamentul. 

Bolile ochilor nu se rezolvă de la sine. Dacă le lași netratate, ele se agravează iar în timp pot duce la orbire.

Consultul este mai mult decât important în cazul copiilor, multe dintre problemele ochilor putând fi rezolvate.

Adulții, ca și copiii, au nevoie de control preventiv o dată pe an. Pentru persoanele care au trecut de vârsta de 55 de ani, este indicat să meargă la oftalmolog de cel puțin 2-3 ori pe an.

Ce boli tratează medicul oftalmolog

Medicii oftalmologi se ocupă de diagnosticul, prevenția și tratamentul afecțiunilor ochiului. Ei monitorizează și tratează mai multe afecțiuni, printre care și:

 • afecțiunile retinei, ca degenerarea maculară;
 • glaucomul;
 • afecțiuni ale corneei;
 • probleme ale nervilor optici sau vedere dublă;
 • proceduri chirurgicale complexe ca repararea avansată a vederii.

Oftalmologii se ocupă de realizarea procedurilor precum:

 • operația de cataractă sau chirurgia glaucomului;
 • chirurgie pentru corectarea vederii;
 • chirurgie reconstructivă sau a glaucomului;
 • eliminarea neoplasmului;
 • afecțiuni imune;
 • transplanturi de cornee.

Când să mergi la un examen de oftalmologie

Este important ca examenul oftalmologic să se efectueze anual, ca să afli din timp dacă ai probleme de vedere și să începi tratamentul. Bolile ochilor, în fază incipientă, nu dor, de aceea acest consult este important să fie făcut. 

Totuși, majoritatea oamenilor merg la oftalmolog atunci când se confruntă deja cu semne ale bolii. Printre simptomele pe care le ai atunci când te confrunți cu o boală a ochilor se numără:

 • vedere distorsionată sau vedere dublă;
 • lăcrimare excesivă;
 • durere de ochi sau oboseală a ochilor;
 • probleme ale pleoapelor;
 • pete negre în câmpul vizual sau pierderea vederii periferice;
 • leziuni ale ochilor.

Cum se desfășoară consultul oftalmologic

Consultul oftalmologic începe cu o discuție între tine și medic. Aceasta are rolul de a stabili motivele pentru care ai venit la consult, simptomele pe care le ai și istoricul medical. 

Urmează determinarea acuității vizuale care măsoară, de fapt, cât de clar vezi. La acest test vei citi câteva cifre și litere de pe un panou, situat la o anumită distanță.

Următorul pas în cadrul consultului medical este verificarea mișcării ochilor, care are drept scop depistarea strabismului și stabilirea funcționării simultane a ochilor.

Urmează biomicroscopia, pentru a examina structura ochiului. Acest examen este important pentru că poate detecta cataracta, degenerarea maculară, precum și alte afecțiuni și boli majore.

După biomicroscopie se face examinarea fundului de ochi. Medicul oftalmolog analizează retina, nervul optic sau vasele de sânge. În final, se realizează măsurarea tensiunii ochilor, cu ajutorul unui jet de aer. Testul nu este dureros și nici nu presupune contact.

Toți acești pași se fac în maxim 60 de minute. Controlul oftalmologic nu doare, însă este foarte important în depistarea afecțiunilor ochilor. Vederea nu trebuie tratată superficial. La fel ca orice alt organ al corpului, ochii au nevoie de îngrijire, de prevenție și de tratament atunci când este cazul. Consultul oftalmologic te poate salva de operații costisitoare și de repercursiuni grave.

Programează-te acum la un consult oftalmologic în unul din cabinetele Optik Tataru din zona Moldovei. Medicii și optometriștii noștri identifică problemele cu care te confrunți și oferă soluții potrivite ție.

Găsești informații despre cabinetele Optik Tataru aici: https://www.optiktataru.ro/locatii

Tot pe site te poți programa pentru o consultație, rapid și fără să stai la coadă. La Optik Tataru consultațiile au loc la ora stabilită prin programare, fără să mai aștepți. Intră aici să te programezi într-una din opticile noastre: https://www.optiktataru.ro/programare

Dr. Tataru

Dr. Tataru

Dr. Tataru este pseudonimul sub care medicii specialiști oftalmologi și optometriștii Optik Tataru publică articole referitoare la sănătatea ochilor, oftalmologie sau ochelari de vedere.

Distribuie acest articol prietenilor tăi

Descoperă articole similare

PROGRAMARE OFTALMOLOGICĂ ONLINE

Evită cozile și timpul pierdut programându-te acum la o consultație oftalmologică

Programează-te acum la o consultație și profită de experiența noastră fără să aștepți la rând pentru consult sau 2 săptămâni după ochelari.

Programările au loc la ora stabilită, iar peste 85% din comenzile de ochelari sunt predate în 48 de ore.

programare consultatie oftalmologica